Meghosszabbították a határidőt: még lehet pályázni a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjra

Megosztás

A Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő arról tájékoztatta Miskolc MJV Polgármesteri Hivatalát, hogy a Bursa Hungarica ösztöndíjrendszer 2024. évi fordulójában a pályázatok beadási határideje 2023. november 7-re módosult.

A hátrányos helyzetű, szociálisan rászoruló fiatalok felsőoktatásban való részvételének támogatása érdekében Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata idén is csatlakozott a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszer következő (2024.) évi fordulójához – áll a miskolci önkormányzat friss közleményében.

Az ösztöndíjpályázat keretébenMiskolcon 150 pályázó – 130 fő „A” típusú, és 20 fő „B” típusú pályázó– részesülhet támogatásban.

Az Önkormányzat idén emelte a támogatás összegét, ugyanis a pályázatokat elbíráló bizottságok döntésétől függően a sikeresen pályázók havonta 5.000-10.000,-Ft közötti önkormányzati támogatásban részesülhetnek. Tekintettel arra, hogy ez egy többszintű támogatási rendszer, a települési önkormányzati forrásból megítélt ösztöndíj összegét a vármegyei önkormányzat tetszőleges összeggel még kiegészítheti, a Kulturális és Innovációs Minisztérium pedig a támogatást az önkormányzati támogatással megegyező mértékben, de a Minisztérium hivatalos honlapján évenként közzétett értékhatárig – kiegészíti.

A pályázatok elbírálásának szempontja nem a tanulmányi eredmény, hanem a pályázó szociális helyzete.

Pályázatot az nyújthat be, akinek háztartásában az egy főre eső havi nettó jövedelem nem haladja meg a 131.500,- Ft-ot.

Az elmúlt évhez képest az Önkormányzat emelte a jövedelemhatár összegét is annak érdekében, hogy minél több továbbtanulni szándékozó fiatal részesüljön támogatásban.

Az ösztöndíjrendszer keretében „A” és „B” típusú pályázatot lehet benyújtani.

„A” típusú ösztöndíjpályázatot azoka miskolci állandó lakóhellyel rendelkezőhátrányos szociális helyzetű fiatalok nyújthatnak be, akik a felsőoktatási hallgatói jogviszony keretében, nappali munkarendben alapfokozatot és szakképzettséget eredményező alapképzésben, mesterfokozatot és szakképzettséget eredményező mesterképzésben, osztatlan képzésben vagy felsőoktatási szakképzésben folytatják tanulmányaikat.

Az ösztöndíjra pályázhatnak a 2023. szeptemberében felsőoktatási tanulmányaik utolsó évét megkezdő hallgatók is.

„B” típusú ösztöndíjpályázatot azok a miskolci állandó lakóhellyel rendelkezőhátrányos szociális helyzetű fiatalok nyújthatnak be, akik a 2023/2024-es tanévben utolsó éves, érettségi előtt álló középiskolások, illetve felsőfokú végzettséggel nem rendelkező, felsőoktatási intézménybe felvételt még nem nyert érettségizettek, és a 2024/2025-es tanévtől kezdődően felsőoktatási intézményben nappali munkarendben alapképzésben, osztatlan képzésben vagy felsőoktatási szakképzésben kívánnak részt venni.

A „B” típusú pályázatra jelentkezők közül csak azok részesülhetnek ösztöndíjban, akik a 2023-es általános felvételi eljárásban először nyernek felvételt felsőoktatási intézménybe és tanulmányaikat a 2024/2025-ös tanévben valóban megkezdik.

A részletes pályázati feltételekről a város honlapján kaphatnak tájékoztatást az érdeklődők az alábbi linken: https://www.miskolc.hu/aktualis/kozlemeny-a-bursa-hungarica-felsooktatasi-onkormanyzati-osztondijpalyazat-2024-evi-fordulojahoz-valo

A pályázat beadásához a Bursa Hungarica Elektronikus Pályázatkezelési és Együttműködési Rendszerben (az ún. EPER-Bursa rendszerben) egyszeri pályázói regisztráció szükséges.

A pályázói regisztrációt követően lehetséges a pályázati adatlapok rögzítése. A rögzítést követően a pályázati űrlapot kinyomtatva és aláírva kell a pályázati kiírásokban felsorolt igazolásokkal, dokumentumokkal együtt az Önkormányzathoz a megadott címre postai úton vagy személyesen eljuttatni az előírt határidőig.

A pályázat benyújtását megelőzően előzetes ellenőrzésre a Polgármesteri Hivatal központi ügyfélszolgálatán (3525 Miskolc, Városház tér 8. szám) van lehetőség.

A pályázat benyújtásának (postára adás) határideje 2023. november 7. (kedd) – ez módosult a korábbi november 3-i dátumról.

Személyesen a Polgármesteri Hivatal központi ügyfélszolgálatán kihelyezett gyűjtődobozban elhelyezve is leadható a pályázat, legkésőbb: 2023. november 7. (kedd) 12.00 óráig.

A pályázatok elbírálásának határideje: 2023. december 5.

Az Önkormányzat a meghozott döntéséről és annak indokáról 2023. december 6-ig az EPER-Bursa rendszeren keresztül elektronikusan vagy postai úton küldött levélben értesíti a pályázókat.

Kapcsolódó cikkek